Geschiedenis van onze federatie
Tijdens de jaren 1960 en het begin van de jaren 70 werden Japanse gevechtskunsten erg populair in België. Rond die tijd ontdekte de hele wereld ook de Chinese krijgskunst of kungfu door films en de enorm succesvolle TV-serie Kung Fu met David Carradine. Maar China was nog steeds een gesloten land en er waren bijna geen mogelijkheden om deze krijgskunst te leren.
Tegen het einde van de jaren 1970 waren er slechts een paar wushu leraren in België en in 1978 werd de Belgische Wushu Federatie (BWUF) officieel opgericht als een VZW naar Belgisch recht. José Polet, een Belgische zakenman, was een van de leidende figuren tijdens het eerste decennium van het bestaan van de BWUF. Hij werd bijgestaan door enkele andere jonge enthousiaste volgelingen van deze Chinese krijgskunst, onder andere Patrick Van Campenhout, Jean-Pierre Van De Broeck, Hamid Abroudi, Roland Quenon en Marc Heyvaert, die tot op de dag van vandaag een centrale rol spelen binnen de BWUF.
De Belgische federatie was één van de eerste federaties voor wushu op het Europese continent en al snel na de oprichting legden de Belgen contacten met andere Europese landen en dit resulteerde in de organisatie van het eerste Europese Wushu Kampioenschap in Brussel in 1986. De BWUF was ook de leidende partij in de oprichting van de European Wushu Federation en was essentieel in de dagelijkse werking van deze organisatie in haar beginjaren. Gedurende vele jaren waren de belangrijke functies van penningmeester, secretaris-generaal en vice-voorzitter Belgische verantwoordelijkheden.
België is een land met 3 gemeenschappen naargelang hun moedertaal: Nederlands, Frans of Duits. Sport is geen nationale bevoegdheid, elke gemeenschap heeft zijn eigen beleid met betrekking tot sport. Het werd al snel duidelijk dat in deze context de BWUF niet direct kon functioneren als een nationale federatie van wushu clubs, leraren en atleten en dus werden twee regionale federaties opgericht, de 'Vlaamse Wushu Federatie' voor Vlaanderen en Nederlandstalige clubs in Brussel en de 'Fédération Francophone de Wushu' voor Wallonië en Franstalige clubs in Brussel. De Duitstalige gemeenschap in België is erg klein en omvat slechts 9 steden en er is geen aparte organisatie actief in die regio
.